Strani

četrtek, 11. oktober 2012

Torta Philadelphia

Enkrat med poletjem, ko smo se s puncami (kokoškami) dobile pri meni, nam je Lili pripravila torto Philadelphia. Meni je bila prekrasna, ker je malce kiselkasta, predvsem pa osvežilna. Mislim, da je bila všeč tudi drugim puncam, saj sta jo Jana in Urška že tudi delali ane? 
Moje torte so bile deležne tudi sodelavke in ker je ena izmed njih izrazila željo, da bi jo tudi sama doma poskusila narediti, me je prosila, če objavim potek (je pač bolj vizualni tip hehe). Torej Tina, zate je tale postopek in pa morda za vse tiste, ki bi želele poskusiti.
Za testo potrebujemo Speculass piškote (jaz jih kupim v Šparu - rdečkasta škatla), uporabim jih 3/4 škatle (1/4 ostanejo za pojest) , jih zdrobimo in jih zmešamo z raztopljenim ohlajenim maslom.
Mešanico damo na dno pekača (moj je velik cca 35 x 20 cm).
Za kremo potrebujemo en Philadelphia natur namaz, vanili sladkor, sok ene limone, sok polovico limete in eno kofetarsko skodelico sladkorja. Jaz zmiksam te sestavine skupaj.
Nato pripravim želatino (tale del je posebej za Tino;)). Potrebujemo vrečko želatine in 4 dcl vode (jaz uporabljam le 2 dcl vode in je zadosti)
Prašek želatine streseš v 4 žlice vode,

 ki čez nekaj minut nabrekne.
Na ogenj pristaviš presotanek vode, vanjo daš trdo maso želatine in mešaš, da se le ta raztopi in segrevaš do vretja. Nato ohladiš.
Potrebuješ dve sladki smetani (jaz uporabim le eno) in jo stepeš z mešalnikom.
Takole izgledata ločeni masi, ki ju nato skupaj zmešaš, dodaš še ohlajeno želatinino tekočino.
In vse skupaj zliješ po testu.
Na vrhu posuješ še z nekaj piškoti. Lili je posula še z limonino in limetino lupino (po pravici povedano, meni se tega ne da)
In torto daš za najmanj dve uri v hladilnik (jaz jo pustim več ur, da je ziher). In potem je pripravljena za razrez:)))
Mislim, da spodnja slika pove vse, naredila sem jo za srečanje otočank v Dekanih in je zmanjkala v 20 minutah. Uganete, kateri pekač je moj?

3 komentarji:

  1. Tale nazorni prikaz je pa tudi mene navdušil in jo bom poskusila narediti - enkrat v bližnji prihodnosti. Hvala zanj. Bom poročala.

    OdgovoriIzbriši
  2. Sem se že veselila, da če se usedem v avto bom ravno pravi čas pri tebi...pa spodaj preberem kdaj si jo že naredila. :(

    Je pa res njmasi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jana, naredila sem jo že kar nekajkrat. Nazadnje ta vikend;) Drugič te pokličem!

      Izbriši