Strani

nedelja, 17. april 2011

London

S sinom sva se med zimskimi počitnicami odpravila v London. V šestih dneh sva se maksimalno potrudila in si ogledala nekaj muzejev, znamenitosti, nakupovala....Ker sva šla v lastni režiji, in to prvič, sem imela pred potovanjem kar dosti "reisenfibra". Vendaar sva bila že drugi dan "in", pa tudi podzemne sva se hitro navadila, čeprav je vsaj meni predstavljala nekakšen bav bav. Kaj mi je bilo najbolj všeč v Londonu? Poleg znamenitosti, seveda Londončani. Ljudje so nevsiljivi (ne buljijo vate, te ne ogovarjajo), vendar izredno prijazni, ko jih prosiš za pomoč. Skratka v tisti množici pač počneš, kar se ti zahoče, ne da bi se kdo obregnil vate. Prvi dan, ko sva prispela in ko sva bila oba nebogljena na podzemni in ko sem vprašala zaposlenega, na kateri vlak morava, si je možakar vzel čas in nama sledil in ko je videl, da sva šla v nasprotno smer, naju spet pravilno usmeril in si na peronu vzel deset minut časa, da nama je razložil delovanje podzemne. 
Takoj naslednji dan sva si ogledala muzej voščenih lutk Maddame Tussaud. Prva lutka jo tudi predstavlja.
                                     


Po obisku muzeja sva se sprehodila čez Regents park do živalskega vrta. Glede na to, da sem bila v živalskem vrtu na Dunaju, londonski name ni naredil kakšnega posebnega vtisa. 


Z avtobusom sva se zapeljala še do znane Baker street, do znane hišne številke 221B, kjer naj bi živel znani detektiv Sherlock Holmes, zraven pa je trgovinica, kjer lahko kupiš spominke od Beatlov. Čas nama je še dopuščal, da pohitiva še do St Pauls cathedral, v kateri sta se poročila princ Charles in lady Di. Slikala sva le zunanjost, ker je v notranjosti prepovedano fotografiranje.

Drugi dan sva začela z obiskom londonske trdnjave. Tretja slikica prikazuje prostor, kjer je bila usmrčena Ann Boleyn.  Zraven londonske trdnjave je tudi London Bridge, šla sva tudi na razstavo, ki je na mostičku stolpa, od koder sva slikala Temzo. 

Popoldne pa sva si ogledala Chelsea stadion. Ogled je bil z vodnikom, ki nas je popeljal tudi do garderobe nogometašev, kjer so obešeni tudi njihovi dresi, med drugim tudi njihove zadnje pridobitve Fernanda Torresa.
Sprehodila sva se tudi po parku, ki naju je popeljal do Kensigtonske palače. 

Na koncu pa nama je še ostal ogled Muzeja znanosti, kjer sem srečala tudi moji kolegici Nino in Barbaro. Upam, da ne zamerita, ker tule objavljam sliko. In ker je bila ura že sedem, sva pohitela še do Harodsa. In ne boste verjeli, tudi kupila sva nekaj malenkosti. 
Ker sem načrt ogledov delala sproti, sva se odločila, da tretji dan začneva z ogledom Windsorja, ki je od Londona z vlakom oddaljen pol ure. Kako lepo mestece. V tem mestu je tudi domovanje kraljeve družine. 

Ko sva se vrnila v London, sva si ogledala še Shakespeare Globe Theatre. To gledališče je le rekonstrukcija gledališča v času Shakespeara in tudi v njem niso snemali Zaljubljenega Shakespeara, kot sem sprva mislila.  


Seveda naju  (no predvsem mene) je zanimalo, kje se bosta poročila letos Kate in William. V Westminster Abbey. Notranjost cerkve je čudovita, celo večnost bi lahko bila v njej.  
Četrti dan sva se popeljala Z London eye in poslikala parlamet z Big benom, Buckinghamsko palačo in znameniti Downng street (ulica je zaprta za turiste).Obiskala sva še londonski akvarij.......in se z ladjico popeljala po Temzi do Greenwicha.Pozno popoldne sva se sprehodila še do Buckinghamske palače. Kraljice seveda nisva srečala, kraljičina galerija je bila že zaprta, prepozna pa sva bila tudi za mimohod s kočijo ali menjavo straže. Sta pa bila tam dva postavna bobija (nista bila sicer gasilca, ampak.....) Zadnji dan sva si vzela čas za ogled naravoslovnega muzeja. Za obiskovalce je seveda najbolj zanmiv del, kjer so razstavljena okostja dinozavrov. 

Po ogledu sva se s podzemno odpeljala do Picaddily Cirusa in se nato sprehodila do Trafalgarjevega trga, ki ga krasi Nelsonov spomenik. 
Zadnje popoldne sva si še privoščila nakupovanje na Oxfordski ulici. 
Upam, da vam je London iz moje prespektive všeč. Nisem hotela utrujati z zgodovinskimi podatki, ker o teh si lahko preberete v raznih vodnikih in internetu. Tokrat sva spoznavala bolj preteklost Londona. Angleži imajo bogato zgodovino. Ko se sprehajaš po sobanah dvorcev in trdnjav, se čas ustavi in se naenkrat znajdeš v času, ki ga ponavadi poznaš le preko filmov in nadaljevank.
Res je, kar pravijo. London te začara. Ko si enkrat tam, si želiš, da bi ga ponovno spet obiskal. Naslednjič prav gotovo sledi obisk kulutrnih prireditev.......

5 komentarjev:

 1. Joooooj, Katarina, kakšna objava!!! Za spomine in za lušte!
  Sem že večkrat rekla, da se zaradi Londona vedno brez sramu prepustim slovenskemu nacionalnemu športu :)
  Ampak sem zelo zelo vesela za vaju, da sta si privoščila in bila par dni del mesta vseh mest.

  OdgovoriIzbriši
 2. Super slike! Poročilo sem prebrala, čeprav si v živo že vse povedala in priznam, da mene tudi mika, da bi skočili malo tja čez ;)

  OdgovoriIzbriši
 3. Huda reportaža, veliko slikic, glih prav besed. Enkrat si ga bom tud sama ogledala, me mika že iz mladosti :)). Vama pa malo zavidam in veliko privoščim, da sta si ga že ogledala.

  OdgovoriIzbriši
 4. Priznam, da sem vama malo fouš ... samo vama tudi zelo privoščim. Čudovita objava!

  OdgovoriIzbriši
 5. Vajin urnik je bil glede na fotke zapolnjen do zadnje minute. Krasno, da sta tako izkoristila čas in kar je najpomembneje, da sta se imela lepo. :)

  OdgovoriIzbriši